Olot impulsarà un programa de re-aprofitament dels excedents alimentaris a escoles i casals d'estiu

El Ple de l'Ajuntament d'Olot ha aprovat per unanimitat una moció de la CUP per treballar conjuntament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa per elaborar un programa de re-aprofitament i canalització d’excedents alimentaris dels menjadors escolars del centres educatius i casals d’estiu d’Olot.

La CUP ha aconseguit que l'Ajuntament es comprometi a fer una prova pilot aquest estiu coincidint amb els casals d’estiu municipals, així com a iniciar una campanya de difusió informativa a la població sobre el malbaratament alimentari, les seves conseqüències, i donant a conèixer les accions de prevenció del malbaratament que es poden dur a terme a les llars.

També es farà una campanya de sensibilització als bars, restaurants i al conjunt d’establiments de restauració de la ciutat sobre el malbaratament alimentari i les possibilitats d’aprofitament dels seus propis excedents.

Finalment, es realitzaran accions formatives específiques en l'àmbit de la reducció i la gestió dels excedents alimentaris, la prevenció del malbaratament, la ‘cuina d'aprofitament’ i la difusió de bones pràctiques en aquest àmbit i incorporar-les als programes de dinàmica educativa per primària i secundària.

A Catalunya es llencen cada any 260.000 tones de menjar en bon estat, és a dir, que cada català i catalana malbarata 35 quilos d’aliments que es poden aprofitar, dada que equival a llençar el menjar consumit durant 25 dies o que pot alimentar a més de mig milió de persones.

El malbaratament alimentari provoca conseqüències ambientals com és la generació de residus i la seva gestió dels quals implica nombrosos impactes sobre el medi com poden ser les emissions d’efecte hivernacle generades, en especial d’aquelles emeses als abocadors com a conseqüència de la biodegradació dels residus orgànics, les quals poden arribar a suposar el 40% de les emissions totals. S’estima que si s’aprofitessin tots els aliments, la reducció en les emissions d’efecte hivernacle equivaldria a treure un de cada quatre cotxes de les carreteres catalanes.

En termes econòmics, la pèrdua és de 112€ per habitant/any. A Catalunya, la xifra representa 841 milions d’euros anuals. A nivell domèstic, implica comprar més menjar del que realment necessitem, i s’estima que el cost d’aquest malbaratar per una família mitjana amb infants és de quasi 800€ anuals.

I és que el malbaratament dins dels menjadors escolars és ben present: 100.000 tones d'aliments en 10 anys, segons un estudi fet per una empresa encarregada del servei de menjador de 40 centres educatius a Catalunya, és a dir, cada usuari del servei de menjador llença uns 120 grams de menjar al dia, xifra que suposa uns 21 quilos a l'any. Si traslladem les dades pels 500.000 alumnes que utilitzen el menjador escolar a Catalunya, el malbaratament seria de 10.000 tones d'aliments a l'any.

Exemples d’aquests sistemes de reaprofitament són els que s’han implantat a Santa Coloma de Gramenet, on amb 2 mesos escolars es van recollir fins a 211kg de menjar equivalents a 650 racions; o al Vallès Occidental, on des del 2014, funciona el projecte Recooperem, que alimenta fins a 3.000 famílies amb els excedents dels menjadors escolars; a Sant Esteve Ses Rovires, que amb el projecte Mentali han pogut repartir en 5 anys més de 17.500 racions a persones vulnerables; o a Vilanova i la Geltrú, que reparteixen, a l’espai municipal Sopem, 100 menús setmanals provinents dels excedents dels menjadors escolars.

A proposta de la CUP, l'Ajuntament s'ha compromès a fer una prova pilot aquest estiu coincidint amb els casals d’estiu municipals.